Ivartalanítás
A MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA SZAKMAI, TOVÁBBKÉPZÉSI ÉS OKTATÁSI BIZOTTSÁGÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA AZ IVARTALANÍTÁS KÉRDÉSÉBEN (A CERBEROS ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLET MÁOK ELNÖKÉHEZ INTÉZETT KÉRDÉSEI ALAPJÁN)
SZÜKSÉGES-E AKÁR A KAN, AKÁR A SZUKA KUTYÁKNAK ÉLETÜKBEN PÁROSODNIUK?

Nem.

SZÜKSÉGES-E BÁRMILYEN OKBÓL A SZUKÁKNAK ÉLETÜK SORÁN LEGALÁBB EGYSZER ELLENIÜK?

Nem.

OKOZ-E BÁRMILYEN FORMÁBAN JELLEMBELI, MAGATARTÁSBELI VÁLTOZÁST A SZUKÁK ÉS KANOK IVARÉRÉS ELŐTTI ÉS IVARÉRÉS UTÁNI IVARTALANÍTÁSA?

IGEN, KEDVEZŐ VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK. A KORAI (6 HETES – 3 HÓNAPOS KORBAN ELVÉGZETT) ÉS AZ IVARÉRÉS ELŐTTI (3-6 HÓNAP KÖZÖTT ELVÉGZETT) IVARTALANÍTÁS ESETÉN A VISELKEDÉSI PROBLÉMÁK PL. AGRESSZIÓ, ELKÓBORLÁS STB. KIALAKULÁSÁNAK VALÓSZÍNŰSÉGE MINIMÁLIS, MÍG AZ IVARÉRÉS UTÁN ELVÉGZETT IVARTALANÍTÁSOK ESETÉBEN JELENTŐS LEHET. A KORAI ÉS IVARÉRÉS ELŐTTI IVARTALANÍTÁS HATÁSÁRA AZ IVARTALANÍTOTT EGYEDEK KÖLYÖK KORA „MEGNYÚLIK”, A KÖLYÖKRE JELLEMZŐ VISELKEDÉS (PL. JÁTÉKOSSÁG) A NEM IVARTALANÍTOTTAKHOZ VISZONYÍTVA HOSSZABB IDEIG TART.

OKOZ-E ELHÍZÁST AZ IVARÉRÉS ELŐTT VAGY UTÁN VÉGZETT IVARTALANÍTÁS?

NEM FELTÉTLENÜL. A GAZDÁN MÚLIK. AZ IVARTALANÍTOTT EB HAJLAMOSABB AZ ELHÍZÁSRA, A TAKARMÁNY ENERGIATARTALMÁNAK 20-30 %-OS CSÖKKENTÉSÉVEL AZ ELHÍZÁS MEGELŐZHETŐ.

VAN-E HATÁSSAL AZ IVARÉRÉS ELŐTT, ILLETVE UTÁN VÉGZETT IVARTALANÍTÁS AZ IVAR ÉS JÁRULÉKOS SZERVEK DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEINEK KIALAKULÁSÁBAN?

IGEN, HATÁROZOTTAN JÓTÉKONY HATÁSA VAN AZ EMLÍTETT MEGBETEGEDÉSEKRE ILL. AZOK MEGELŐZÉSÉRE. MIND A KORAI, MIND AZ IVARÉRÉS ELŐTTI IVARTALANÍTÁSSAL KAPCSOLATBAN ELMONDHATÓ, HOGY A MÉHBETEGSÉGEK, TEJMIRIGY DAGANAT, A HEREBETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK VALÓSZÍNŰSÉGE GYAKORLATILAG NULLA, A PROSZTATA MEGBETEGEDÉSEK KIALAKULÁSA MINIMÁLIS.

AZ IVARÉRÉS UTÁNI IVARTALANÍTÁS IS JELENTŐS POZITÍV HATÁSSAL VAN AZ EMLÍTETT MEGBETEGEDÉSEK KIALAKULÁSÁRA, SŐT EGYES BETEGSÉGEK (PROSZTATA, CUKORBETEGSÉG, STB.) KEZELÉSÉBEN AZ IVARTALANÍTÁSNAK IS NAGY SZEREP JUT.

A NEMI HORMON FÜGGŐ VÉGBÉLNYÍLÁS KÖRNYÉKI DAGANATOK ELŐFORDULÁSA MINDHÁROM MÓDSZERREL MEGELŐZHETŐ VAGY CSÖKKENTHETŐ.

MILYEN HATÁSSAL VAN AZ IVARÉRÉS ELŐTTI VAGY UTÁNI IVARTALANÍTÁS AZ ÁLVEMHESSÉG KIALAKULÁSÁRA?

AZ IVARTALANÍTOTT SZUKÁKNÁL ÁLVEMHESSÉG NEM FORDUL ELŐ.